WinSmurf

Versio 1.5

 Käyttöohje

 WinSmurffin Teknisen ominaisuudet

 Demoversio

 Yhteystiedot


Käyttöohje

Mikä on WinSmurf?

WinSmurf on Windowsin etäkäyttöohjelma, joka on suunniteltu toimimaan 32-bittisessä Windows käyttöjärjestelmässä. Tällaisia ovat Windows 95, Windows 98 ja Windows NT. WinSmurf osaa käyttää tiedonsiirtoon sekä Windowsiin asennettuja modeemeita että TCP/IP yhteyttä eli Internettiä. WinSmurfin avulla käyttäjä voi hallita toisen koneen näppäimistöä ja hiirtä, sekä nähdä toisen tietokoneen kuvaruutu omassa tietokoneessaan. WinSmurfin avulla on mahdollista myös siirtää tiedostoja koneesta toiseen.

Asennus

Ohjelmaa ei tarvitse asentaa lainkaan. Se on yksi ainoa EXE tiedosto ja  sen voi käynnistää vaikka suoraan disketiltä. Käytännössä asennus tapahtuu kopioimalla tiedosto kiintolevylle muun ohjelman asennuksen yhteydessä ja käynnistäminen klikkaamalla ohjelmaa tai sen pikakuvaketta hiirellä.

Käyttö

Asiakkaan tarvitsee ohjelman käynnistyksen jälkeen ainoastaan valita Windowsiin asennettu yhteyslaite eli modeemi ja puhelinnumero tai TCP/IP osoite samaan tapaan kuin muissakin uusissa 32-bittisissä Windows sovelluksissa. Loppu jääkin sitten ylläpitoa suorittavan henkilön hoidettavaksi.

Seuraava kuva esittää ruutua, joka näkyy ohjelman käyttäjän koneessa ennen yhteydenottoa.
 

Kun yhteys on saatu avattua, ylläpitäjä näkee asiakkaan tietokoneen erillisessä ikkunassa, jonka kokoa ja paikkaa voi muuttaa tavanomaiseen tapaan tai se voi olla myös koko näyttöruudun kokoinen. Mikäli asiakkaan kuvaruutu on laajempi kuin ylläpitäjän käyttämä ikkuna, kuvasta näkyy vain osa, jota voi rullata ruudussa. Yhteyden aikana sekä ylläpitäjä että asiakas voivat kumpikin käyttää koneen hiirtä ja näppäimistöä.
 

 

Yhteyden aikana ylläpitäjällä on käytettävissään menun kautta seuraavat toiminnot:


Sulje yhteys: Sulkee tietoliikenneyhteyden ja palaa yhteyden avausruutuun.


Full Screen: Näyttää kohdelaitteen kokoruudulla
Resetoi lähetys: Mikäli tiedonsiirtohäiriön vuoksi ruudunpäivitys menee epäsynkroniin, voidaan tilanne palauttaa normaaliksi valitsemalla tämä toiminto.
Testaa lähetysnopeus: Testi tehdään automaattisesti yhteyden alussa, mutta jos nopeus muuttuu kesken käytön hitaammaksi tämän toiminnon käyttö saa liian pitkäksi menevät vasteajat palautumaan taas normaaliksi.
Takaisinsoitto: Toiminto on mahdollinen vain versiossa, jossa käytettävä kone vastaa soittoihin ja voi soittaa takaisin käyttäjän antamaan numeroon.


Vastaanota tiedosto: Tämä toiminto käynnistää normaalin Windowsin tiedostonvalintaruudun, josta valitut tiedostot lähetetään ylläpitäjän koneelle haluttuun hakemistoon.
Lähetä tiedosto: Tämä toiminto käynnistää normaalin Windowsin tiedostonvalintaruudun, josta valitut tiedostot lähetetään asiakkaan koneelle haluttuun hakemistoon.


Ohjelmiston tekniikkaa

Miten WinSmurf eroaa muista etäkäyttöohjelmista?

WinSmurf eroaa perinteisestä Windows etäkäyttöohjelmasta useallakin tavalla. Sen ominaisuudet on valittu siten, että se sisältää erityisiä ohjelmistovalmistajan asiakaspalvelussa tarvittavia piirteitä. Tällaisia ovat:

Tiedonsiirto

Ohjelma lähettää asiakkaan koneelta kaiken kuvainformaation pakattuna 16-värisenä tietona. Ohjelman erikoisuus piilee siinä, että kerran siirrettyä kuvaa ei siirretä uudelleen mikäli se palaa uudelleen näkyviin (Esim. menut ja päällekkäiset ikkunat). Pääte muistaa mitä ruudulla oli aikaisemmin ja palauttaa sen nopeasti takaisin muistista. Käyttäjän ei myöskään tarvitse odottaa näytön päivittymistä antaessaan uusia komentoja. Ohjelma ei yritä siirtää kaikkia näytön piirron välivaiheita vaan ainoastaan lopputuloksen toiminnosta. Tämä nopeuttaa toimintaa ja tekee sen joustavammaksi käyttäjälle, joka osaa tavallisimmat tarvittavat näppäinkomennot entuudestaan.

Tiedostojen siirto voidaan tehdä kumpaan tahansa suuntaan. Kaikki lähetettävät tiedostot pakataan siirron aikana automaattisesti, joten niitä ei tarvitse pakata esim. ZIP tiedostoiksi ennen siirtoa. Lisäksi ohjelma tarkastaa, onko tiedosto edes tarpeen siirtää. Mikäli siirrettäväksi merkitty tiedosto on sama kuin kohdekoneessa jo on, ei sitä siirretä lainkaan. Esim. uusi ohjelmapäivitys voidaan lähettää valitsemalla kaikki tiedostot yhdestä päivityshakemistosta ja ohjelma siirtää niistä vain ne, jotka ovat huollettavassa koneessa erilaiset tai puuttuvat kokonaan. Mikäli tiedonsiirto menee poikki kesken kaiken, WinSmurf osaa jatkaa siirtoa siitä mihin se jäi. Pakkaus voidaan valita tapauskohtaisesti käyttöön tai pois käytöstä.

Yhteensopivuus

Ohjelma ei muuta itse mitään tietokoneen laitteistoasetuksia eikä asenna omia ajureitaan. Se toimii samoin edellytyksin kuin mikä tahansa normaali Windows ohjelma. Sen vaikutus lakkaa välittömästi kun se suljetaan. Se lukee näytöltä grafiikkaa, pakkaa sen ja lähettää pakatun datan päätteelle. Pääte vastaavasti lähettää hiiren liikkeet ja näppäilyt etäkäytettävälle koneelle.

Koska laiteajureiden rajapintaan ei ole koskettu, ohjelman odotetaan olevan yhteensopiva myös tulevissa Windows versioissa muutoksitta ja aiheuttavan vähemmän teknisiä ongelmia kuin etäkäyttöohjelmat yleensä aiheuttavat. Tällä hetkellä ohjelma on testattu Windows 95, 98 ja NT versioiden kanssa.
 

Tietoturva ja yhteyskulut

Ohjelma ei ota vastaan soittoja asiakkaan koneelle, joten asiakkaan ei tarvitse olla huolissaan kuka laitteeseen voi päästä käsiksi. Kaikki yhteydet asiakas avaa itse haluttuun puhelin- tai TCP/IP-numeroon. Tämän tekniikan ansiosta myös kaikki yhteyskulut tulevat asiakkaan maksettavaksi toisin kuin järjestelmissä, joissa ylläpitäjä joutuu soittamaan asiakkaan koneelle. Menetelmä on huomattavasti yksinkertaisempi käytännössä kuin takaisinsoitto. Huollettavan asiakkaan ei tarvitse esim. tietää datalinjansa puhelinnumeroa. Internet-palomuuritkaan eivät yleensä estä yhteydenottoa muurin takaa ulkomaailmaan, joten sellaisen käyttö ei häiritse yhteyttä, kunhan ylläpitäjän kone näkyy julkisessa verkossa jossakin tunnetussa osoitteessa.
 

Pieni tilantarve

Ohjelman pakkaamaton koko on alle 180 kilotavua eli se on Windows ohjelmaksi varsin pieni. Ohjelma on pienen kokonsa vuoksi helppo sisällyttää kaikkiin ohjelmatoimituksiin.

Edulliset massatoimituslisenssit

Yleisin lisenssityyppi WinSmurf ohjelmilla on ollut massalevitys, jossa ylläpitoa tekevä organisaatio ostaa lisenssin kaikille nykyisille ja lähitulevaisuudessa tuleville asiakkailleen yhdellä kertaa. Massalevityslisenssin edellytyksenä yleensä on, että lisenssi hankitaan kaikille yrityksen asiakkaille, joille saatetaan tarvita etähuoltoa. Lisenssin hinta määräytyy kappalemäärän mukaan.


Demoversio

Oheisia ohjelmatiedostoja saa käyttää vain ohjelman arviointiin. Ne ovat muutoin täysin toimivia versioita, mutta niissä on käyttöaikarajoitin, joka estää ohjelman yhtäjaksoisen toiminnan.

WinSmurfDemo.exe on ohjelma, jota käytetään huollettavassa asiakkaan koneessa. Se avaa yhteyden ylläpitäjän koneeseen. Käyttäjä valitsee puhelinnumeron tai internet osoitteen ylläpitäjän antamien ohjeiden mukaisesti.

SmurfTermDemo.exe on ohjelma, joka käynnistetään ylläpitäjän koneessa ja jätetään odottamaan yhteyttä asiakkaalta.

Tallenna tiedostot tästä esim. disketille ja voit käynnistää ohjelmatiedoston suoraan disketiltä ilman erityistä asennusta.


Yhteystiedot

WinSmurf ohjelman on valmistanut AriSoft Oy Vantaalla.

Yhteyshenkilö: Ari Laitinen

Puhelin: 09-8768223

Osoite: Alppitie 16, 01290 Vantaa

Sähköposti